Selecteer een pagina

Bij een bedrijfsovername komt veel kijken. Er moeten pittige beslissingen genomen worden bij de aan- en verkoop van een onderneming, waar vaak emoties een grote rol spelen. Over iedere stap moet zorgvuldig nagedacht zijn om de overname zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een overname heeft daarnaast niet alleen impact op de eigenaar, ook de medewerkers en alle stakeholders worden getroffen door deze verandering. Een professional ondersteunt het bedrijf gedurende het hele proces en weet alles in goede banen te leiden. Er moet tenslotte met veel aspecten rekening gehouden worden. In dit blog leggen we uit waarom je een specialist in moet schakelen bij een bedrijfsovername.

Kennis over de fijne kneepjes van het vak

Een specialist in bedrijfsovernames weet precies hoe het hele overnameproces verloopt en wat de eventuele valkuilen zijn. Zij kunnen je adviseren en vroegtijdig waarschuwen voor mogelijke gevaren. Bij een overname staat er een compleet team klaar met iedere een eigen specialisme en takenpakket. Zo ben je verzekerd dat aan alle elementen gedacht is. Bovendien zijn zij daar om je het hoofd koel te houden en hoogoplopende emoties te kalmeren. Bedrijfsovername-experts nemen veel zorgen uit handen zodat jij je voorlopig nog bezig kunt houden met ondernemen. De overdracht is niet zomaar rond.

Staan je bij tijdens het traject

Wat veel ondernemers misschien onderschatten is de duur en de intensiteit van een bedrijfsovername. Gemiddeld duurt de verkoop van een bedrijf een half jaar tot een jaar. Maar zelfs wanneer de onderneming verkocht is, krijgt de verkoper nog te maken met de koper. Informatie en kennis moeten nog overgedragen worden aan de nieuwe eigenaar, en dat kost tijd. Specialisten zijn bekend met het langdurige traject en kunnen dit van A tot Z perfect begeleiden, zodat jij kan focussen op de performance van jouw bedrijf. Deze moet namelijk ook tijdens deze periode goed blijven presteren. Goede prestaties zijn cruciaal bij de verkoop van een bedrijf. Wanneer het bedrijf plotseling minder presteert dan kan dit vragen of twijfel bij de koper oproepen wat resulteert in het heroverwegen van de koop of de overeengekomen prijs opnieuw vaststellen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Verzekerd van het juiste advies

Indien je gebruik wenst te maken van een overnamespecialist dan ben je in veel gevallen verzekerd van het juiste advies en een strategie die voor beide partijen aangenaam is. Dit draagt bij aan een soepele en aangename bedrijfsovername waarbij de belangen van zowel verkoper als koper gerespecteerd zijn en waar (hopelijk) een prettige relatie aan over blijft.