Selecteer een pagina

Je hebt vast wel eens van een BV gehoord. Sommige bedrijven hebben de term zelfs in de bedrijfsnaam staan. Maar waar staat het voor en waarom zou je voor een BV willen kiezen als je een bedrijf opricht? De besloten vennootschap is een van de meest voorkomende rechtsvormen in Nederland. De belangrijkste voordelen van een besloten vennootschap zijn de beperkte aansprakelijkheid voor de ondernemer en de belastingverplichtingen. Benieuwd of een besloten vennootschap iets voor jouw bedrijf is? Je leest het in dit blog.

De besloten vennootschap (BV)

Een BV is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Wat dus betekent dat jij als ondernemer niet privé aansprakelijk bent voor de schulden van je zaak. Zolang jij niet nalatig handelt of fraudeert, is de besloten vennootschap aansprakelijk.

Het kapitaal van de BV is verdeeld onder de aandeelhouders. Zij nemen de besluiten binnen de BV, terwijl het bestuur de dagelijkse leiding van het bedrijf voor haar rekening neemt. Bij kleinere ondernemingen is de ondernemer vaak ook de bestuurder en de enige aandeelhouder. In dat geval neemt de ondernemer dus zelf alle beslissingen.

Wat heb je nodig om een BV op te richten?

Om een BV op te kunnen richten dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Lever een akte van oprichting bij de notaris in met daarin de statuten van de bv. Schrijf je ook in bij het handelsregister. Een bv heeft altijd minimaal één aandeel met stemrecht en ook is een inbreng van minimaal €0,01 verplicht. Dit kan met geld of in natura.

Belastingvoordelen

Een BV draagt winstbelasting af over de behaalde winst van een boekjaar. Bij eenmanszaken draagt de ondernemer inkomstenbelasting af over de gemaakte winst van de onderneming. Dankzij enkele handige aftrekposten hoef je maar weinig btw af te dragen, maar als de winst groeit, worden deze aftrekposten minder interessant. Bij een BV is het juist andersom. Hoe meer winst jouw bedrijf maakt, hoe meer je profiteert van de belastingvoordelen van een BV.

Welke rechtsvorm kies ik voor mijn onderneming?

Ga jij een bedrijf starten of ben je al ondernemer en overweeg je om jouw eenmanszaak om te zetten naar een BV? Ga dan in gesprek met je accountant om te bepalen welke rechtsvorm geschikt is voor jouw bedrijf. Je accountant heeft meer inzicht in je financiële situatie en kan je meer vertellen over de voor- en nadelen van de diverse rechtsvormen. Naast aanvullende informatie staat je accountant ook voor je klaar met professionele adviezen.