Selecteer een pagina

Wil jij van je hobby graag je werk maken en je eigen bedrijfje starten? Dan is het belangrijk om te bedenken wat er allemaal komt kijken bij een eigen bedrijf. In dit artikel vertel ik je dan ook wat er allemaal bij komt kijken. Misschien zul je niet alles even leuk vinden, maar dat hoeft je niet te beperken in je droom. Als je maar genoeg plezier hebt in het één, dan is dat andere misschien niet zo heel erg. 

Concurrentie

Wanneer jij een bedrijf start, dan is er een grote kans dat er al soortgelijke bedrijven bestaan. Het is dan ook goed om te beseffen dat je concurrentie zult hebben. Toch hoeft dit niet gelijk een vervelend iets te zijn, je kunt namelijk ook veel leren van je concurrenten. Het maken van een concurrentieanalyse kan handig zijn om inzicht te krijgen in hoe je concurrenten het aanpakken. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld hun website en haal hier inspiratie uit, maar kopieer niet. 

Klantenkring werven

Als je startende bent, dan zul je zelf je klanten moeten werven. Dit kan in het begin stroef gaan, maar doorzetten wordt beloond. Voor het werven van je klanten kun je gebruik maken van verschillende marketingtechnieken. Heb je je eerste klanten? Zorg dan dat je hen zo goed mogelijk behandeld. Zij kunnen je namelijk helpen met het werven van meer klanten. Wanneer jij namelijk een positieve indruk bij hen achterlaat, zullen ze je misschien ook aanraden aan hun familie en vriendenkring. Naast deze mond op mond reclame kun je nog veel meer manieren gebruiken om je klanten te bereiken. Het belangrijkste is dat je niet opgeeft en vol enthousiasme over je bedrijf blijft praten. Wanneer jij er in gelooft en er voor werkt, zal je klantenkring vanzelf groter worden. 

Administratie

Ook administratie is onderdeel van je bedrijf. Het is belangrijk om al je papieren op orde te hebben. Ben jij hier zelf niet zo handig in? Dan kun je dit ook uitbesteden aan iemand anders. Zo kun je iemand inhuren maar je kunt het ook overlaten aan een administratiekantoor. Ben jij bijvoorbeeld als fotograaf gestart in de omgeving Drenthe? Dan kun je je administratie in Drenthe uitbesteden aan een administratiekantoor. 

Financiën en verzekeringen

Een eigen bedrijf houdt ook in dat jij verantwoordelijk bent voor de kosten van het bedrijf. Maak daarom van tevoren een financieel plan zodat je weet hoeveel geld je nodig hebt voor de start. Houd ook rekening met de maandelijkse kosten zoals verzekeringen. Zet het allemaal op een rijtje en voorkom hiermee dat je in financiële problemen komt.