Als zelfstandig ondernemer ben jij ook verantwoordelijk voor alle financiële risico’s die jouw werk met zich meebrengt. In dit artikel willen we graag bespreken wat je kunt doen om te voorkomen dat wanneer je ziek wordt, je helemaal zonder inkomsten komt te zitten. Ziek zijn kan an sich al een groot probleem zijn, maar wanneer dit er ook nog eens toe leidt dat je financiële problemen krijgt, zal dit je herstel niet ten goede komen. Neem daarom in ieder geval eens de tijd om te kijken wat de opties zijn zodat je voor jezelf kunt besluiten wat voor jou de beste keus is. Laten we het niet hopen, maar word je onverhoopt een keer langdurig ziek, dan ben je in ieder geval financieel nog steeds gezond. Wij bespreken de twee meest gekozen opties.

 

Optie 1: het broodfonds

Voor iedere zzp-er geldt dat het verstandig is om te zorgen dat je altijd een buffer achter de hand hebt. Kom je een keer zonder inkomsten te zitten, dan kun je in ieder geval je vaste lasten nog betalen. Word je echter langdurig ziek, dan is het goed om je inkomsten op een andere manier te verzekeren. Dat kun je doen door je bij een broodfonds zzp aan te sluiten. Dit fonds kun je zien als een kleinschalige verzekering. Het fonds bestaat namelijk uit een kleine groep, 20 a 30 deelnemers, die allemaal maandelijks geld opzij zetten voor dit fonds. Wordt iemand van de groep ziek, dan maken de overige deelnemers geld aan deze persoon over. Zo zorg je er met zijn allen voor dat niemand zonder inkomsten komt te zitten op het moment dat iemand door een ziekte geveld wordt. Nadeel is echter wel dat je de kosten van dit fonds niet kunt aftrekken van je belasting en dat je moet vertrouwen op de moraal van de overige participanten.

 

Optie 2: de arbeidsongeschiktheidsverzekering

De tweede optie die we willen bespreken is de arbeidsongechiktheidsverzekering voor zzp-ers, ofwel de aov zzp. Deze verzekering sluit je af bij een verzekeraar en je betaalt vervolgens iedere maand een premie. Je kunt aangeven hoe lang je van je eigen spaargeld wilt leven en hoeveel je wilt ontvangen per maand. Deze verzekering is doorgaans duurder, maar het voordeel ervan is dat je de kosten tot een hoog percentage kunt aftrekken van je belasting. Bekijk welke verzekering voor jou aantrekkelijk is want iedere aov is anders voor ieder vakgebied.

 

Wat kies jij?

Het hangt volledig af van jouw situatie welke van de besproken twee opties jij het beste kunt kiezen. Wil je meer weten over beide mogelijkheden? Kijk dan een keer op de site van Univé. Hier kun je lezen wat iedere verzekering precies inhoudt. Een broodfonds zou je ook zelf met een aantal ondernemers kunnen oprichten. Hierdoor weet je goed met wie je een verbintenis aangaat en wordt de kans op misbruik ook veel kleiner. Op het internet kun je veel info vinden over hoe je op de juiste manier een broodfonds opricht.