Als je in een koophuis woont, is de kans groot dat je hier een hypotheek voor hebt afgesloten. Er zijn namelijk maar weinig mensen die een huis volledig met eigen geld kunnen financieren. Is het inmiddels al een aantal jaar geleden dat je jouw woning gekocht hebt? Dan is deze misschien aan een (grondige) verbouwing toe. Dit kost behoorlijk wat geld. Wanneer het je ontbreekt aan de financiële middelen om zelf een verbouwing te betalen, kun je hier een tweede hypotheek voor afsluiten. Omdat dit waarschijnlijk nieuw voor je is, vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over het afsluiten van een tweede hypotheek.

Extra lening bovenop bestaande hypotheek
Gezien de naam verbaast het je waarschijnlijk niet dat een tweede hypotheek een lening is die je afsluit bovenop je bestaande hypotheek. De meeste mensen sluiten deze lening af bij de bank waar ze ook hun eerste hypotheek hebben lopen. Dit is makkelijk, want hierdoor krijg je niet te maken met allerlei verschillende partijen. Toch is het niet zo dat de voorwaarden, looptijd en rente van een tweede hypotheek hetzelfde zijn als bij je eerste hypotheek. Bij het aanvragen van een tweede hypotheek gelden namelijk andere voorwaarden, kies je een andere looptijd en is de rente anders.

Waar kun je een tweede hypotheek voor gebruiken?
In de intro van deze tekst las je al dat je een tweede hypotheek kunt gebruiken om een verbouwing te financieren. Toch zijn er meer situaties waarin een tweede hypotheek uitkomst biedt. Zo sluiten mensen bijvoorbeeld ook een extra hypotheek af als zij een tweede huis willen kopen. Daarnaast kun je een tweede hypotheek ook gebruiken om een nieuwe auto te kopen of op vakantie te gaan. Het geld dat bij een tweede hypotheek vrijkomt, kun je ook (gedeeltelijk) schenken aan bijvoorbeeld een kind. Het is ook mogelijk om het geld uit te lenen aan een familielid die het goed kan gebruiken. Tot slot kun je een tweede hypotheek ook gebruiken om je huis te verduurzamen of als aanvulling op je pensioen.

Voorwaarden waar je aan moet voldoen
Als je denkt dat iedereen een tweede hypotheek af kan sluiten, kom je van een koude kermis thuis. Hypotheekverstrekkers hanteren namelijk een aantal (strenge) voorwaarden voor het afsluiten van een tweede hypotheek. Allereerst wordt er naar jouw inkomen gekeken. Er moet namelijk genoeg geld binnenkomen om de lasten van beide hypotheken te dragen. Daarnaast speelt de waarde van jouw woning mee. Het totale bedrag van beide hypotheken samen mag namelijk nooit boven de woningwaarde uitkomen. Last but not least kun je een tweede hypotheek vaak alleen afsluiten bij de bank waar ook jouw eerste hypotheek loopt.

Wat kost een tweede hypotheek?
Geld lenen kost geld. Daarom wil je eerst weten hoeveel je betaalt voor een tweede hypotheek voordat je de lening daadwerkelijk afsluit. Veel mensen kijken alleen naar het bedrag dat zij per maand moeten betalen. Dit is niet verstandig, want er komen namelijk ook andere kosten kijken bij het afsluiten van een tweede hypotheek. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met notaris- en taxatiekosten. Win je deskundig advies in bij een hypotheekadviseur, zoals Vita Hypotheekadvies? Dan krijg je ook te maken met advieskosten. Dit laatste is overigens wel verstandig, want een hypotheekadviseur kan je precies vertellen wat een tweede hypotheek je per maand kost.